Generelt om vinsmagning

Det er at smage på en vin er mange ting.

Der er flere elementer man kan gå igennem, hvis man har lyst og gerne vil prøve at forstå sin vin lidt bedre.Det kan faktisk, hvis man følger lidt anvisninger, få en middel hverdagsvin til at efterlade et helt nyt smagsindtryk, fordi man griber det en smule anerledes an end man måske normalt ville gøre. Der er mange måder at gøre det på, men vi synes faktisk at vores skema og fremgangsmåde er en simpel måde at komme igang på. 

Vi kigger på følgende elementer når vi smager/bedømmer vin. Hvert element tildeler vi point - fra 5-10 point hvor 10 er bedst. Det betyder at man når man er færdig har en karakter på 51 for den dårlige vin og 100 for den rigtig gode vin. Se nederst for download af vinsmageskema.

1. Synsindtrykket. Her er der 2 elementer.

    Brilians                        (Klar, uklar, ren)
    Farveindtryk                (Tegl, maghoni, citron, hyld,) 

2. Næsen. Her er der 3 underelementer

    Intensitet                      (Er den kraftig, passende, let i duten)
    Kvalitet                         (Frugt, viniøs, god, er den fin, ringe, dårlig m.m.)
    Klassisk                        (Den mest spøjse - Er den krydret, jordet, hvad efterlader den af indtryk)

3. Smag. Her er der 5 underelementer:

   
    Krop                             (Let, medium, kraftig, tung, fyldig)
    Syre                             (Frisk, harmonisk, syrlig, blød)
    Kvalitet                         (Stor, lille vin, klassisk)
    Eftersmag                    (Lang, kort, dvælende, fin, hvad efterlader den af indtryk)
    Karakteregenskab       (Er den færdig, umoden. på vej, gammel)

4. Harmonisk balance.    (Er vinen i balance, hvilket indtryk efterlader den overordnet.)

Hvis du har mod på det eller mangler et smageskema så kan du downloade vores smageskema her på siden også.

Hent/print vores bud på et smageskema her ! (Avanceret udgave) 


Vi har også en lidt nemmere model at gå til, her er det samme fremgangsmåde men man skal dog kun angive med stjerner hvad man synes om de 4 smags- og synsindtryk. (Synsindryk, næse, smag og balance.) 

Hent/print version af smageskema med med point/stjerne angivelse (ligth version)