Vin er en subjektiv oplevelse...

oprettet d.

Vin er en subjektiv oplevelse...
Der er tilsyndeladende en stigende tendens til at man udpeger såkaldte vineksperter. Et godt eksempel på en "rigtig" ekspert er Robert Parker. Han er faktisk advokat af profession og har blot interesseret sig umådelig meget for vin igennem tiderne. Han var udgiver af the "Wine Advocate" et magasin om vin. Det udkom første gang i 1978. Robert Parker introducerede den 100 skala der i dag anvendes når man ser, smager og bedømmer vin. 

Han er også af mange blevet anerkendt som værende den mest indlydelsesrige vinkritiker der fandtes.

Hans vurdering af en vin kunne have stor indflydelse på om det blev en salgsmæssig succes eller ej. Jeg har læst, at han har vurderet over 200 vine om dagen ! Det kræver et toptunet smageapparat. Men også en stor magt at have. Hans vurdering af en vin, om den fik 88 eller 95 point kunne betyde en forskel i indtjeningen på flere millioner euro.

Men vin er en subjekt oplevelse. Det betyder, at man reelt ikke kan tale om god eller dårlig smag. Det er det samme som med indretning af et hus, da det jo er en subjektiv vurdering der ligger bagved. Men derfor kan man jo godt diskutere smag, om den så er god eller dårlig ja det er igen op til den enkelte at vurdere. 

Min pointe er at jeg heller ikke altid forstår de points den enkelte vin opnår eller smagsindtryk vinekspertnerne fortæller om, men det ødelægger ikke min subjektive vurdering af en vin. Man ændrer jo også smag og stil, typisk med alderen. 

 

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar